Řeky žijící v Aténách tím Amy zklamala. Můžou se ale alespoň tešit z toho, že na ně diva myslela už při sobotním vysoupení v Srbsku. Tamních 20 tisíc srbských fanoušků přivítala větou: „Hello Athens“. Že dali výrazně najevo svou nevoli, se asi divit nemohla.

Zrušený koncert se navíc dá - s jistou mírou nadsázky – brát i jako dobrá zpráva. Atéňané díky tomu ušetřili desítky tisíc eur za lístky. Můžou si za ně koupit třeba chleba, na který, jak tu sami často prohlašují, nemají.

To já jsem si koupil řeckou vlajku – stála jen 3 eura. Za více než metrový prapor (ať už je na něm cokoli) mi to přišlo jako docela slušná cena. Včera se takových vlajek podle místního prodejce prodalo kolem padesáti – nic naplat, stávka se blíží.

Protesty, které se tu na úterý a středu připravují nebudou první ani poslední. Oni tu prostě mají stávkování v krvi a berou ho jako své právo, které často využívají. Dokonce i recepční z mého hotelu půjde stávkovat.

Jsem zvědav, zda bude aténská stávka v něčem podobná poslednímu „velkému protestu“ v Praze. Během toho jsem po hlavním městě bez obav jezdil na kole, lidé se tak nějak usmívali, silnice byly poloprázdné. Praha prostě žila zcela jiným – dle mého názoru lepším – životem.

To, co proběhne tady, bude asi trochu něco jiného. Očekávají se velké pouliční nepokoje. Hotel ve kterém bydlím je od budovy parlamentu (u které se demonstrující mají sejít) vzdálený zhruba 800 metrů. Na kole tu asi v úterý a ve středu jezdit nebudu.

Dnes si chci jít koupit nové tričko. Nosí ho tu každý druhý Řek. Je na něm napsáno: I Don't Need Sex, The Government Fucks Me Every Day.