Nejedná se o žádný okultismus, ale o zcela promyšlený systém přerozdělení majetku. Na seznamech státních zaměstnanců tu byli objeveni lidé, kteří jsou už dávno po smrti, nebo dokonce ani nikdy neexistovali! Na takové „pracovníky“ jejich příbuzní dostávali mzdy, sociální příspěvky, důchody.

Nedávný audit ministerstva práce odhalil tisíce takových případů. Škody, které „černé duše“ Řecku prozatím způsobily, spočítala zdejší ministryně na 16 milionů eur (v přepočtu asi 390 milonů korun). Částka to ale rozhodně ještě není konečná. Zaměstnanci ministerstva teď například prověřují podezřele vysoké počty obyvatel starších sta let, kteří stále pobírají penzi.

Možná i proti likvidaci „černých duší“ bojovali Řekové v uplynulých dnech v ulicích Atén. Asi jste si už všimli, že parlament schválil úsporná opatření, která mají zemi dotlačit k další finanční pomoci. A asi jste už také zaznamenali, že Řekům se to nelíbí a rozhodli se kvůli tomu protestovat, většina pokojně, někteří o něco radikálněji.

Stávky a nepokoje ale ve středu večer utichly. Před budovou parlamentu stál včera už jen jeden oddaný odborář. Zuřivě pokřikoval, gestikuloval a mával rudou vlajkou směrem k budově, ve které se dolaďovaly poslední detaily úsporného balíku. Evidentně už jen z povinnosti ho tam „hlídalo“ několik policistů. Bavili se tím, jak se kolemjdoucí zarputilého protestujícího snaží uklidnit a odvést pryč.

Tento poslední závan stávky podpořil už jen občasný zápach slzného plynu, který se i 12 hodin po ukončení „poslední bitvy“ držel místa hlavních nepokojů – náměstí Sintagma. Vsuvka: Píšete mi, proč to pekelné náměstí píšu Sintagma a ne Syntagma. Vězte, že takhle je to správně česky, Syntagma je to zase správně v angličtně.

Ve stanovém tábořišti skalních příslušníku „protivládního odboje“ se ve čtvrtek především odpočívalo. Jako trofeje jsou tu vyvěšeny prázdné patrony od slzného plynu a blíže neidentifikovatelné části policejního vybavení. Demonstranti už ale jsou většinou pryč.

Město teď charakterizují především oloupané omítky a nevyvezené hromady odpadků. Nedá se nic dělat, stávkovali i popeláři. To vše se ale jistě brzy změní k lepšímu. Závody v hodu zdivem do dálky totiž definitivně skončily. Do Atén je už zase vstup povolen!